Naar hoofdinhoud

De wandelclub van Amandelhof

In Amandelhof, een locatie van Zorggroep Charim, zijn dagelijks vrijwilligers actief. Zo ook de 75-jarige Henk van Limpt. Hij woont in Zeist en is al 13 jaar vrijwilliger bij Amandelhof, zowel in het verzorgingshuis als op de verpleegunits.


‘De boswachter’

Met veel plezier neemt Henk deel aan de bingo, de activiteiten, de uitjes en de wandelclub. Henk wordt binnen Amandelhof ‘de boswachter’ genoemd, omdat hij ook vrijwilliger is bij het Gilde Zeist en Utrecht Landschap en hij veel weet over de natuur, het Molenbosch, Zeisterbos en landgoed Pavia.
“Ik geniet ervan om met de cliënten te wandelen door de bossen en hen meer te vertellen over alles wat ze om hen heen zien in de natuur. Over paddenstoelen en de dieren. Eén van de cliënten kan bijvoorbeeld erg genieten van alle kleuren, bloemen en planten”, vertelt Henk.

Wandelclub
Mylène Mosterd, coördinator activiteiten Amandelhof: “Sinds kort heeft de psycho-geriatrische afdeling (PG) een wandelclub. Een aantal vrijwilligers en een activiteitenbegeleider maken samen met een groepje cliënten een flinke wandeling van één tot anderhalf uur. Cliënten die niet (zo lang) kunnen lopen gaan mee met de rolstoel.” Henk vult aan: “Als we langs de hertjes in het hertenkamp komen, dan glunderen de deelnemers van oor tot oor. Het is echt een uitje en vaak sluiten we af met een bakje koffie.”

Frisse neus
Enthousiast vertelt Henk verder dat hij het zo leuk vindt bij de wandelactiviteiten om de cliënten van de afdeling te halen voor een frisse neus, hen te laten genieten van de natuur en de individuele aandacht te geven die zij verdienen.
 
Ook gaat Henk graag mee met uitjes die speciaal gepland worden voor de cliënten van de PG-afdeling. Hij vertelt: “Laatst waren we met een groep naar Restaurant Moeke in Rhenen geweest. Ik was mee als ‘rolstoelduwer’. We hadden een schitterend uitzicht over de Neder-Rijn. Het busritje was geweldig voor de groep en we hebben samen door Rhenen gewandeld. Vervolgens hebben we het uitje afgesloten met koffie en gebak. Ik merk dat de cliënten met zo’n uitje zo anders zijn dan op de PG-afdeling. Zij beleven het intens en genieten met volle teugen. En complimenten aan de medewerkers van Amandelhof dat ze iedere keer dit soort uitjes blijven organiseren!”

Ijsjesweek
“De derde week van augustus staat op de PG-afdeling in het teken van ijsjes. Iedere dag gaan we met een aantal cliënten naar Venezia in Zeist om een Italiaans ijsje te eten. We gaan er lopend naar toe en hebben hiervoor veel vrijwilligers nodig. Onder andere om rolstoelen te duwen. Henk helpt ook hierbij graag een handje mee,” vertelt Mylène. Zij vervolgt: “Het is altijd weer een hele organisatie om dit voor elkaar te krijgen. En toch lukt het om alle 32 cliënten van de PG-afdeling te laten genieten van vers gemaakt ijs!”

Ook vrijwilligerswerk doen?
We zoeken nog hulp! Lijkt het u ook leuk om wandelvrijwilliger te worden, individueel of met de wandelclub van de PG-afdeling? Neem contact op met Mylène Mosterd,  coördinator PG Amandelhof, via telefoonnummer (030) 698 87 20 of e-mailadres: mylenemosterd@zorggroepcharim.nl

Tekst en foto: Zorggroep Charim
Publicatie in: De Nieuwsbode Zeist 24-8-2016