Naar hoofdinhoud

Dagbesteding

Als u nog thuis woont, maar behoefte heeft aan ontmoeting, gezelligheid en structuur, biedt de dagbesteding uitkomst.

De dagbesteding geeft thuiswonende ouderen die dat nodig hebben een fijne en zinvolle dagbesteding. Soms is het lastig voor u om regelmaat in uw dagelijks leven te creëren, heeft u iemand die veel voor u zorgt, heeft u lichamelijke problemen of werkt u hoofd niet altijd zo mee als u zou willen?  Dan kan het prettig zijn de dagbesteding te bezoeken.

Op de dagbesteding werken medewerkers die u de juiste begeleiding kunnen bieden en u helpen de zelfredzaamheid zoveel mogelijk te behouden. U leert leeftijdsgenoten kennen en doet nieuwe sociale contacten op. Bovendien werkt u tijdens de activiteiten ongemerkt aan uw geheugen, sociale en lichamelijke vaardigheden. 

De activiteiten

De activiteiten voor ouderen worden aangeboden in kleine groepen. U kunt meedoen met de groepsactiviteiten of ervoor kiezen om zelf een activiteit te doen op uw eigen tempo. Er zijn ervaren en betrokken medewerkers aanwezig. Onder begeleiding wordt er bewogen om de conditie op peil te houden. Daarnaast zijn er vaste momenten voor het gezamenlijk koffie/thee drinken en een warme maaltijd. Een mooi moment om emoties te delen en elkaar te vertellen over de laatste nieuwtjes of herinneringen aan vroeger. Afhankelijk van de interesses van de groep bezoekers worden er activiteiten aangeboden, zoals bijvoorbeeld:

  • Beweegactiviteiten
  • Muzikale activiteiten
  • Creatieve activiteiten
  • Geheugentraining
  • Genieten van het buitenleven

Tussen de middag is het mogelijk om een warme of broodmaaltijd te nuttigen (afhankelijk van de locatie)

Uw deelname

De dagbesteding wordt aangeboden in Woudenberg, Veenendaal, Rhenen en Zeist. Om de dagbesteding te kunnen bezoeken, dient u in het bezit te zijn van een indicatie vanuit de WMO of het Zorgzwaartepakket. Er is dan sprake van geheugenproblemen bijvoorbeeld door een vorm van dementie, er zijn problemen op het gebied van de geestelijke gezondheid, of lichamelijke problemen waarbij begeleiding gewenst is.

Naast het bekostigen van uw deelname, zal er bij de dagbesteding incidenteel een bijdrage worden gevraagd bij creatieve activiteiten zoals bijvoorbeeld een uitstapje of bloemschikken. Deelname aan dergelijke activiteiten is optioneel.

Heeft u geen indicatie maar wilt u gebruik maken van activiteiten op de verschillende locaties, ook dat behoort tot de mogelijkheden. U kunt denken aan een ontmoetingsochtend voor bezoekers uit de wijk, een bingomiddag of deelname aan een creatieve workshop. In deze situatie wordt er een financiële bijdrage gevraagd, u betaald dan gemiddeld €1,50 voor deelname aan een activiteit en eventuele materiaalkosten. U kunt hiervoor het makkelijkst een strippenkaart aanschaffen die op de locaties te verkrijgen is.

Vervoer

Als u in aanmerking komt voor dagbesteding is het in sommige situaties ook mogelijk een vervoersindicatie te krijgen. Dit houdt in dat de ritten van en naar de dagbesteding voor u verzorgd worden.

Contact

Heeft u vragen over de mogelijkheden of hulp nodig bij de aanvraag van de WMO toekenning? Neem dan contact op met de onze afdeling Informatie en Zorgadvies via 0800 0711. Tijdens een intakegesprek wordt bekeken waar, wanneer en hoeveel dagdelen u kunt deelnemen aan de activiteiten.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u bellen naar: Of stuur een bericht