Charim en gemeenten realiseren samen logeervoorziening
In de eerste helft van 2025 opent Charim in locatie De Engelenburgh in Veenendaal een logeervoorziening. Mensen met een zorgvraag kunnen tijdelijk in een logeerappartement in De Engelenburgh logeren. Hun mantelzorger(s) krijgen daardoor even een adempauze, waardoor ze de zorg thuis langer kunnen volhouden. Uiteindelijk is het doel dat mensen langer thuis in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.
Wens vanuit acht gemeenten in de regio
Vanuit de gemeenten De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Zeist, Veenendaal, Rhenen en Ede lag er de gezamenlijk wens voor een bovenregionaal logeerhuis. Charim is er trots op dat de gemeentes na een aanbestedingstraject de organisatie heeft uitgekozen als partner om de logeervoorziening te realiseren.
Logeervoorziening past bij visie van Charim
De logeervoorziening komt in Charim-locatie De Engelenburgh. Naast de logeervoorziening biedt zij op deze locatie ook langdurige zorg en ondersteuning aan ouderen, revalidatie en kortdurend verblijf. De ondersteuning en zorg van Charim is erop gericht om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen door de zelf- en samenredzaamheid te vergroten. De visie van de 8 gemeenten en de logeervoorziening sluiten hier goed op aan.
Het doel van de logeervoorziening is dat het mantelzorgers ontlast, zodat de kans op langdurige overbelasting kleiner wordt. De logeervoorziening biedt mantelzorgers de kans om een periode geen zorgtaken uit te hoeven voeren. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld zelf op vakantie, zonder de verantwoordelijkheid voor de zorgvrager te dragen. Op de lange termijn is het hierdoor mogelijk om langer met hun naasten thuis in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen.
Logeervoorziening voor mensen met een zorgvraag
In de logeervoorziening kunnen mensen met een zorgvraag tijdelijk verblijven. Dit kan variëren van een paar dagen tot enkele weken, afhankelijk van de situatie. De logeervoorziening is beschikbaar voor inwoners met een Wmo-indicatie voor logeerzorg vanuit de eerdergenoemde gemeenten.
Zorg vanuit de gemeenten
In Nederland zijn de gemeentes verantwoordelijk voor zorg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De logeervoorziening is een van de onderdelen van de Wmo, en wordt ook wel Respijtzorg genoemd. Inwoners van de acht gemeentes uit de regio kunnen respijtzorg aanvragen als ze thuis begeleiding krijgen van een mantelzorger, maar die begeleiding tijdelijk stopt en er geen alternatief is.