Verantwoordelijk omgaan met wat ons is gegeven
In juli 2023 ontving Charim het certificaat Milieuthermometer Zorg niveau zilver voor tien van haar locaties. In aanwezigheid van de gedeputeerde Huib van Essen van de Provincie Utrecht werden de certificaten aan Charim uitgereikt door de wethouders van de gemeenten Rhenen, Veenendaal, Zeist en Utrechtse Heuvelrug. Met de Milieuthermometer Zorg maken we de aandacht die we hebben voor een duurzame bedrijfsvoering zichtbaar. Deze Milieuthermometer is gericht op de zorg en omvat de onderwerpen binnen het thema “Planet” van het People-Planet-Profit gedachtegoed dat hoort bij het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Als Christelijke zorgorganisatie willen we van waarde zijn voor onze bewoners, onze werknemers en de maatschappij. Verstandig en duurzaam omgaan met wat ons gegeven is past daarbij, dat is wat rentmeesterschap inhoudt.
Een mooie mijlpaal
In Nederland zijn inmiddels 540 zorglocaties gecertificeerd met de Milieuthermometer Zorg, op de niveaus brons, zilver en goud. Charim hoort met deze certificering tot de 23% van alle zorgorganisaties die de verantwoordelijkheid om zorgvuldig met de aarde om te gaan, als eerste hebben omarmd. Dat we in 2023 al zover waren met tien locaties, is een mooie prestatie.
Op weg naar een duurzame toekomst
Het traject om te gaan verduurzamen is in 2019 gestart, met het tekenen van de Greendeal zorg. Het effect was al in 2022 merkbaar. Het elektriciteitsverbruik was met 25% afgenomen en het aardgasverbruik zelfs met 30% ten opzichte van 2018. Dat betekent minder CO2-uitstoot en een kostenbesparing die volledig ten gunste van de zorg kan komen. Zowel het directe aardgasverbruik voor verwarming van de locaties en voor het koken zullen we de komende jaren vervangen door duurzame vormen van energie.
“In de hele organisatie zijn zaken die tegen het licht van de gewenste verduurzaming kunnen worden gehouden.”
Kees Oskam, projectmedewerker MVO: ”Ik begon aan deze taak met het idee dat het een project zou zijn dat binnen afzienbare tijd kon worden afgerond. Dat bleek anders. In de hele organisatie zijn zaken die tegen het licht van de gewenste verduurzaming kunnen worden gehouden. Met het strategisch vastgoedplan kunnen we grote stappen maken, maar ook in de dagelijkse werkwijze is nog veel te behalen. Onze nieuwbouwlocaties worden aardgasvrij en dat zorgt voor een grote vermindering van de CO2-uitstoot. We hebben op grote schaal zonnepanelen geïnstalleerd. Ook hebben we inmiddels alle gloeilampen ingewisseld voor spaarlampen. In de keukens zijn onze chefs actief bezig met het voorkomen van voedselverspilling. Het afval gescheiden afvoeren is een intensief traject en ook bijvoorbeeld het afvoeren van cytostatica (chemisch afval) is belangrijk, ook al komt dat in de praktijk niet heel veel voor. Op het gebied van mobiliteitsmaatregelen worden we de komende jaren zeker actief. Ook klimaatadaptatie is een thema dat onze aandacht heeft. De opvang van regenwater bijvoorbeeld is zichtbaar in de vorm van vijvers in de tuinen van onze nieuwbouwlocaties.”
Bekijk het videonieuws dat XON maakte over de uitreiking van het certificaat.