Op de toekomst voorbereid met modulair opleiden
Wie denkt aan werken in de ouderenzorg, verwacht al snel een medewerker met een opleidingsachtergrond als Helpende, Verzorgende IG of Verpleegkundige. Maar sinds 2023 voegt Charim daar de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg, afgekort MMZ, aan toe. Tijdens hun werk bij Charim kunnen zij aanvullend een leermodule volgen, om ook verpleegtechnische handelingen te doen. Dit aanvullende opleidingsdeel past binnen de beweging van modulair opleiden bij Charim.
Raakvlakken
‘Het is opvallend dat er in het onderwijs verschil wordt gemaakt tussen zorg en welzijn. In de praktijk raakt het elkaar namelijk altijd en zijn ze beiden nodig voor goede zorg en ondersteuning. Daarom is het ook mooi als de beide opleidingsachtergronden in één team samenwerken. Dit past ook in de reis van Charim, waarin de focus ligt op wonen en leven’, aldus Anneke van Veldhuizen (adviseur Leren & Ontwikkelen). Samen met Eelco Roskam (HR adviseur) is zij als projectleider verantwoordelijk voor de toevoeging van MMZ-ers aan de teams.
Anders kijken naar zorg
Je hoort veel over de vergrijzing en de uitdaging waar we met z’n allen voor komen te staan. Als we nadenken over die uitdaging, dan zijn er ook kansen waar we gebruik van kunnen maken. De MMZ-er is opgeleid om vanuit het perspectief van zelfredzaamheid van de cliënt te kijken naar de ondersteuning en heeft geleerd om de leefomgeving van de cliënt daarbij te betrekken. Deze kijk op de zorg past goed in onze visie op Passende Zorg, waarbij we zo veel mogelijk de regie bij de cliënt willen houden.
Keuzedeel volgen bij Charim
Een student kan tijdens de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg het keuzedeel Verpleegtechnische Vaardigheden volgen. Dat onderdeel is nodig om medische handelingen te kunnen doen. Anneke: “Maar het heet niet voor niks een keuzedeel, het is geen verplichting tijdens de opleiding. Maar ook zonder dit keuzedeel willen we MMZ-ers graag toevoegen aan de teams. Daarom kunnen zij als ze bij Charim komen werken dit keuzedeel alsnog behalen in een halfjaartraject dat ze volgen.”
Modulair opleiden past in visie passende zorg
Hoe kun je bijdragen aan een betekenisvol leven van de cliënten? Dat is de vraag die in de zorg van nu en de toekomst centraal staat. Met de toevoeging van MMZ-ers aan teams spelen we hierop in. Welzijn staat voorop en de zorgkennis die nog ontbreekt, bieden we aan via opleidingsmodules. Maar dat kan ook voor andere al bestaande functies in de teams. Anneke: “Het grote voordeel van modulair opleiden is dat je een gedeelte van een opleiding kunt volgen die bij jouw ambitie past. Na afronding van de module krijg je een certificaat dat je leven lang geldig blijft. De komende gaan we modulair opleiden breder invoeren bij Charim, voor alle functies. We starten daar in 2024 mee bij de woonassistentes. Zij krijgen de mogelijkheid de ADL-modules te volgen.”