Naar hoofdinhoud

Zorggroep Charim betrekt familie bij de zorg

Zorgen voor cliënten doen we samen: dat is het uitgangspunt van Zorggroep Charim in Veenendaal en Zeist en omgeving. De zorggroep nodigde mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers maandagavond 10 september uit voor de start van een training over het aansluiten bij de wensen en gewoonten van cliënten. De bijeenkomst in de Basiliek in Veenendaal trok ruim 120 bezoekers.

Charim zoekt continu naar manieren om de samenwerking tussen mantelzorgers, medewerkers en vrijwilligers te verbeteren. De organisatie wil samen met mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers de zorg rondom cliënten organiseren, om de cliënt elke dag een waardevolle dag te geven.

Omzien
Iedereen die bij Zorggroep Charim werkt, volgt een jaar lang de online training ‘U woont nu hier’. Deze scholing gaat over het belang van het kennen van gewoonten van de ander én over het kennen van jezelf. Wat zijn jouw normen en waarden? Hoe maken die deel uit van jouw manier van werken? Henk de Waard, directeur Zorg, vertelt: ‘Zorgen doen we samen, omzien naar elkaar en oog hebben voor elkaar is belangrijk. De vraag die steeds gesteld wordt, is: “Hoe kunnen we het best aansluiten bij de wensen en de gewoonten van de cliënt?” Niet onze gewoontes staan voorop, maar de cliënt kan zijn of haar leven zoveel mogelijk voortzetten hoe hij of zij dat gewend is. Samen met de mantelzorgers en vrijwilligers ondersteunen wij de cliënt hierin.’

Welzijn van de cliënt
Het is voor het eerst dat de zorggroep mantelzorgers uitnodigde om de start van de training bij te wonen. Na een gezamenlijke maaltijd luisterden ze naar een sprankelende presentatie van Gerke de Boer, auteur van het boek ‘U woont nu hier’. Bert Houwen, directeur Behandeldienst sloot de avond af: ‘Voor het welzijn van de cliënt is de bijdrage van de familie en andere naasten enorm belangrijk. Zorgen doen we samen. Daarom zijn we blij dat er zoveel mensen aanwezig zijn. Samen laten we ons inspireren om de cliënten van dienst te zijn.’ Alle aanwezigen kregen na afloop het boek ‘U woont nu hier’ overhandigd.