Naar hoofdinhoud

Veenendaalse Krant: "Revalidanten vol lof over De Engelenburgh"

Op 22 februari 2017 verscheen in de Veenendaalse Krant over Charim Revalidatie Veenendaal. Dit artikel is geschreven door Aart Aalbers.

Hieronder is het artikel te lezen. Het artikel is ook te vinden op de website van de Veenendaalse Krant.

'Revalidanten vol lof over De Engelenburgh
VEENENDAAL Het is onjuist wanneer gedacht wordt dat in woonzorgcentrum De Engelenburgh alleen maar ouderen wonen. Wie de achteringang van het complex aan het Holle Goed 2 neemt, komt in een zeer modern revalidatiecentrum terecht.

Sinds een jaar is daar een trainingscentrum compleet met dertig woonkamers gehuisvest. Voornamelijk revalidanten die ontslagen zijn uit een ziekenhuis, veelal het Gelderse Vallei Ziekenhuis, en zich thuis nog niet helemaal kunnen redden. Het afgelopen kwartaal gaven de vertrekkende revalidanten voor de verpleging en begeleiding maar liefst het cijfer 8,2 aan Zorggroep Charim.

APPARATUUR
Patiënten die ontslagen waren in een ziekenhuis en nog niet zover waren om zelfstandig te wonen, kwamen tot ruim een jaar geleden onder meer in verpleeghuis De Meent terecht. Anno 2017 heeft bij Charim de afdeling revalidatie de begane grond van de achtervleugel in de Engelenburgh ter beschikking. Deze is voorzien van de modernste apparatuur om revalidanten klaar te stomen op hun terugkeer naar hun woning.

NOOIT LEEG
De gemotiveerde en enthousiaste Caroline, Grietje, Gerlinde en Mark verzorgen een rondleiding door het fris en schoon aandoende pand en laten een kamer van een revalidant zien. Het ontbreekt daar werkelijk aan niets. Er is een koelkast, tv, verstelbare wasbak, invalidentoilet en zelfs een kluis ontbreekt niet. De kamers staan nagenoeg nooit leeg. Veelal is bij vertrek de volgende revalidant alweer onderweg.
    
In de fitnessruimte werken de veelal ouderen met behulp van een fiets, loopband, crosstrainer et cetera aan hun conditie en spierkracht om die van voor de operatie terug te krijgen. Na een knie- of heupoperatie is bijvoorbeeld traplopen vaak een probleem. Bij binnenkomst logt men in waarna de toestellen automatisch op de juiste hoogte worden ingesteld. Ook de duur van het fietsen en de zwaarte van het trappen is per revalidant ingesteld en wordt steeds aangepast.

In de keuken kunnen patiënten zowel individueel als in groepsverband trainen om de zelfredzaamheid terug te krijgen. Er zijn revalidanten die bijvoorbeeld door een beroerte opnieuw moeten leren het ontbijt klaar te maken, inclusief het zetten van koffie of thee.

SUPER
We treffen Tonny Onderstal (64) aan in haar kamer. Voor kerst heeft ze haar been gebroken. ,,Ik ben al drie maanden van huis. Ik was huiverig om hier heen te gaan maar het is hier super. Mijn man mag zelfs mee-eten. De kamer, de verzorgers het is allemaal optimaal." Ook de 90-jarige Gerrit van Wakeren is vol lof: ,,Na drie operaties kwam ik hier terecht. Ik zat in een vreselijke dip. Ze hebben me er door gesleept." '