Naar hoofdinhoud

Peuter en ouderen activiteit

“Op de dinsdagochtend is er de ‘Peuterclub’ in De Meent”, vertelt Brenda Winter. ”De kinderen zijn dan bezig in de peuterzaal en de bewoners zitten er gezellig omheen. De peuters worden bezig gehouden door een andere vrijwilliger en ik verzorg dan de bewoners. De kinderen noemen de bewoners wel opa en oma.”

Door Co Keulstra
VEENENDAAL – Brenda werkt alweer negen jaar als vrijwilliger bij zorgcentrum De Meent in Veenendaal. Begonnen op de dinsdagmorgen, nu ook actief op de woensdagmorgen: “Ik probeer bewoners te ondersteunen en ze een morgen bezig te houden met een bepaalde activiteit. Deze mensen wonen in een gesloten afdeling vanwege hun dementie. Ik haal ze op uit hun kamer en neem ze mee naar de peuterzaal of de binnentuin voor een uurtje of twee. Dan zijn ze even uit hun sleur van alledag. Ook zijn er dan mensen die een dagbesteding hebben bij De Meent.”

Brenda gaat gezellig koffiedrinken met deze groep mensen en maak een praatje met ze: “Vaak praten we over de kinderen of hun kleinkinderen. Het zijn meer vrouwen dan mannen. Eén dame die ik onder mijn hoede heb is getrouwd. Haar man komt elke middag even kijken hoe het met haar gaat. Op de dinsdag heb ik drie bewoners waar ik voor zorg. Dit zijn geplande activiteiten. Mocht het erg mooi weer zijn en de kinderen gaan naar buiten, dan gaan de bewoners ook mee. Ik heb erg veel respect voor de verpleging die heel hard werken. Ik ben blij dat wij vrijwilligers, hen een beetje werk uit handen kunnen nemen.”

Leuke ochtend
Brenda heeft zelf gewerkt totdat er kinderen kwamen. En toen die naar school gingen, heeft ze zich aangemeld als vrijwilliger: “Deze mensen moeten een leuke ochtend hebben. Ze houden van liedjes van vroeger en zingen mee met de liedjes die ze herkennen. Soms ver-zorg ik hun handen en nagels, dat vinden ze geweldig. Aan mijn kinderen geeft ik door dat het belangrijk is om iets voor een ander over te hebben. Misschien zit ik straks ook wel in een verzorgingshuis en vind ik het fijn om ook geholpen te worden.”
Brenda gaat regelmatig naar de sportschool en ze tennist graag, Daarnaast heeft ze drie kinderen die studeren, de jongste gaat nu ook bijna naar de middelbare school. Zo heeft ze de handen vrij voor haar vrijwilligerswerk . “Op de woensdagochtend gaan we knutselen, plakken en knippen of we maken een bloemstukje.

Brenda Winter over de ochtenden in De Meent: “ Sommige bewoners zitten er alleen bij en kijken naar de bezigheden. Het is ook een sociaal gebeuren. Ik ontmoet weer andere vrijwil-ligers en medewerkers en we praten gezellig met elkaar, maar we hebben met elkaar als hoofddoel: Er zijn voor de bewoners.”