Naar hoofdinhoud

Middag vol gezelligheid bij dagbegeleiding De Schans

Op 28 oktober organiseerde de dagbegeleiding van Charim in De Schans een gezellige middag voor alle deelnemers, hun mantelzorgers, hun familie en voor alle vrijwilligers. De middag begon met een uitgebreide PowerPointpresentatie van alle activiteiten op de dagverzorging van het afgelopen jaar: krant lezen, in gesprek gaan, spelletjes doen, bloemstukjes maken, motorische oefeningen, verjaardagen en feestdagen vieren, eten, rusten, enz. Ook werden alle 16 vrijwilligers bedankt. Vooral Annie werd in het zonnetje gezet omdat ze sinds ze 65 jaar werd stilletjes uit dienst van Charim is getreden. Gelukkig blijft ze als vrijwilligster doorgaan net zoals ze de afgelopen jaren zich vrijwillig voor de dagbegeleiding heeft ingezet.

Na de pauze konden de aanwezigen artikelen kopen gemaakt door bezoekers van de dagbegeleiding en kennismaken met een stukje moderne technologie: de HTC Vive 3D bril. In een naastgelegen zaaltje was een opstelling gemaakt met beeldscherm, computer, bureaustoel en 3D bril en toebehoren door Iwan (de echtgenoot van activiteiten begeleidster Diana). Hij vertelde:"In Canada wordt er in zorginstellingen steeds meer gebruik gemaakt van de mogelijkheden die deze techniek biedt. Mensen kunnen virtueel door plaatsen uit hun jeugd 'lopen', zelfs als die niet meer bestaan. Uit oude foto's kan zo'n omgeving weer gereconstrueerd worden in 3 D. Op dit moment zijn de bestaande routes nog beperkt en gaat het vooral om entertainment maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Elke fantasie is mogelijk. In de zakelijke wereld wordt het o.a. gebruikt om nieuwbouwprojecten te visualiseren. We willen vanmiddag hier uitproberen hoe de ouderen er op reageren."

Mevrouw Panjer was als eerste aan de beurt en maakte een virtueel tochtje onder water: "Ik houd van natuurfilms. Dit is prachtig! Alsof je er midden in zit! Het is niet echt maar wel net echt!"

De andere aanwezigen konden op het beeldscherm meekijken met wat zij zag. Mevrouw Panjer had best nog langer willen blijven kijken maar inmiddels stonden er meer mensen in de rij voor de ervaring met de 3D bril.

 

Bron: De Woudenberger, Hannie Lamberink, aangevuld met informatie en foto’s van Hanneke (dagbegeleiding Charim).