Naar hoofdinhoud

Filmmiddag in Amandelhof: Zeist in de jaren 50.

Wat is er nu fijner dan af en toe lekker een film te kijken? Het Welzijnspalet van de Amandelhof organiseerde afgelopen dinsdag een filmmiddag voor alle bewoners. Hoewel het buiten maar liefst 25 graden was, zat de Schakel toch vol. Ruim dertig mensen keken naar de film Zeist in de jaren 50.

Zwart-wit beelden schieten voorbij terwijl op de achtergrond de voice-over tekst en uitleg geeft. Diverse momenten uit de geschiedenis van Zeist worden uitgelicht. Zoals de tiende editie van de Zeister avondvierdaagse waar onder andere de verpleegsters uit het sanatorium en de leden van de sportvereniging van de plaatselijke Sola-fabriek meeliepen. De opname is 63 jaar geleden. Nog steeds wordt in Zeist, rond deze tijd van het jaar, de avondvierdaagse gehouden.

‘Daar heeft Co d’r vader nog gewerkt, bij de kolen!’ zegt een meneer als Firma Smulders langskomt. De film is voor veel bewoners een feest van herkenning. Veel plaatselijke bedrijven komen langs. De genoemde Firma Smulders bijvoorbeeld. Deze firma, welke gevestigd was aan de Oude Arnhemsebovenweg, leverde de kolen aan bedrijven en huishoudens in Zeist en omgeving. Kolen waren een echte must. De meeste huishoudens waren voorzien van een kolenkachel. Met deze kachel werd het huis warm gestookt, maar ook de dagelijkse warme maaltijd werd erop klaar gemaakt.

De oude beelden vallen in de smaak bij de kijkers. Logisch, welke oudere kijkt niet met een tikkeltje weemoed terug naar de jaren 50?  De tijd waarin de lonen stegen, vrije tijd toenam en allerlei handelingen makkelijker werden met de komst van huishoudelijke apparatuur. De bewoners van Amandelhof weten er nog alles van en genieten hoorbaar. ‘Zulke films moeten jullie vaker uitzenden!’

Het Welzijnspalet van Amandelhof organiseert dagelijks diverse activiteiten. Lees hier meer.