Naar hoofdinhoud

Deelnemers mini-symposium verdiepen zich in smaak- en slikoplossingen

Op 23 maart 2017 organiseerde Zorggroep Charim een mini-symposium over voeding voor mensen met smaak- of slikproblemen. Het symposium “Voeding is meer dan eten” in locatie De Meent in Veenendaal werd belegd om de kennis van oplossingen rondom problemen met voeding te vergroten. Er waren ruim 100 deelnemers aanwezig.

Als je minder ziet, ga je naar de opticien. Maar wat als je smaak is verdwenen of als je niet meer zo makkelijk kunt slikken? In ziekenhuizen en zorginstellingen zijn er veel mensen die merken dat hun smaak is veranderd of zelfs is verdwenen. Dit kan ontstaan door veroudering of als een gevolg van behandelingen. Eten wordt dan eerder een opgave dan een genot.

Voeding is meer dan eten
Het is mogelijk om mensen met smaak- of slikproblemen weer gelukkig te maken met een smakelijke maaltijd. Eric-Jan Wissink, adviseur Taste Solutions en Giovanni Pili, vestigingsmanager van Holland Food Service namen de deelnemers van het symposium mee in de wereld van smaak en smaakoplossingen. Wissink: “Bij smaakoplossingen worden de maaltijden zo bereid, dat de smaak van de cliënt gestimuleerd wordt. De kunst is om de juiste verhouding te zoeken tussen geur, smaak en prikkelingen. Zo kan de cliënt toch genieten van het eten.”

Aandacht en beleving
Tijdens workshops werden praktische tips gegeven hoe je cliënten kunt verwennen en verleiden tot eten. Niet alleen met smakelijke producten, maar ook met aandacht, beleving en presentatie als onderdeel van de maaltijd. Er was aandacht voor het voorkomen van ondervoeding bij ouderen en het belang van verantwoorde en voedingsrijke tussendoortjes.

Technieken leren
Logopedistes die ouderen met kauw- en slikproblemen helpen, kwamen ook aan het woord. “Soms kan het slikken verbeteren door de slikspieren intensief te trainen. Ook kan verandering van de houding van je hoofd helpen of het aanleren van een andere manier van slikken. Als dit niet kan, is het mogelijk om het voedsel in te dikken of voedsel aan te bieden dat makkelijk te slikken is.”