Naar hoofdinhoud

Charim onderzoekt inzet computergames bij ouderen

Mark Knippenborg, fysiotherapeut bij Charim Revalidatie Veenendaal, is in mei gestart met zijn onderzoek waarbij het effect van het toepassen van computergames bij ouderen onderzocht wordt. In het kader van zijn opleiding tot geriatrie-fysiotherapeut vraagt hij zich af of deze computergames bij kunnen dragen aan het verbeteren van onder meer het uithoudingsvermogen, de spierkracht en veerkracht bij thuiswonende kwetsbare ouderen. Bewoners van woon- zorgcentrum De Engelenburgh volgen hiervoor een trainingsprogramma van zes weken.

“Het spelen van een computerspel door lichamelijke bewegingen uit te voeren waarbij het gespeelde spel niet alleen ‘vermaak’ als doelstelling heeft,  wordt ‘applied gaming’ genoemd”, vertelt Mark Knippenborg. “Dit onderzoek moet uitwijzen of we applied gaming in de toekomst in kunnen zetten als een laagdrempelige interventie om de lichamelijke conditie te verbeteren en lichamelijke beperkingen te voorkomen. Met als doelstelling dat mensen langer onafhankelijk thuis kunnen blijven wonen.”.

In de trainingsperiode oefenen de bewoners van De Engelenburgh drie keer per week een uur met behulp van het softwareprogramma ‘Jintronix’. Zittend en staand oefenen deelnemers voor een beeldscherm en een slimme Microsoft Kinect bewegingscamera. De camera registreert de lichamelijke bewegingen van de deelnemer waardoor allerlei spellen gespeeld kunnen worden zoals skiën, voetballen of het vangen van mollen.

“De vijfentwintig bewoners die deelnemen aan de studie zijn erg enthousiast over de oefeningen en zien het als een leuke manier om lichamelijk in beweging te blijven”, vertelt Mark Knippenborg. De resultaten van het onderzoek worden in november van dit jaar bekendgemaakt en gepubliceerd op de website www.revaliderenbijcharim.nl.