Naar hoofdinhoud

Bewoners De Meent krijgen een Tovertafel

De Tovertafel is een nieuw spelconcept dat bestaat uit lichtanimaties die worden geprojecteerd op een eettafel. Deze lichtprojecties zijn interactief doordat ze reageren op de beweging van handen en armen van de ouderen met dementie.

Ouderen met dementie zijn vaak grote delen van de dag passief. Ze kijken wat voor zich uit, zitten te dutten en er is zelden interactie onderling. Deze apathie versnelt de achteruitgang van hun fysieke, mentale en emotionele welbevinden. Spieren worden stijf, ze raken verveeld of zelfs depressief. Ook het het cognitieve vermogen gaat hollend achteruit.

Meer plezier in het leven
Stanny Snijders’ man Toon woonde in De Meent, op afdeling Kastanjehof. “Toen bij Toon de diagnose Alzheimer in gevorderd stadium werd gesteld, ben ik op internet gaan zoeken naar dementie en hoe daar mee om te gaan”, vertelt Stanny. “Op allerlei sites en fora kwam ik de Tovertafel tegen. In de praktijk zag ik de werking van de Tovertafel tijdens een demonstratie op ons NVZ-jubileumcongres op 1 december jl. in Nieuwegein. Het valt ons op dat sommige bewoners zich vervelen. Ze willen graag actief bezig zijn, maar weten vaak niet meer hoe ze dat moeten doen. De Tovertafel kan hen daarbij helpen. De bewoners worden met de Tovertafel geprikkeld om meer te bewegen, onderling te communiceren en actief bezig te zijn. Ze zullen meer ervaren, maar het belangrijkste is dat zij door de magie van de Tovertafel vooral ook plezier in hun leven krijgen en houden.”

In gebruik
Samen met het verzorgingsteam heeft Stanny in mei een crowdfunding actie opgezet om een Tovertafel bij elkaar te sparen. Er werd een rommelmarkt georganiseerd en ook aan familieleden van de andere bewoners van de Kastanjehof werd gevraagd te doneren of aandacht voor de crowdfunding te vragen in hun kring. In augustus hadden ze het hele bedrag al bij elkaar en kon de Tovertafel aangeschaft worden. Inmiddels is de Tovertafel geïnstalleerd en wordt er gretig gebruik van gemaakt.