Naar hoofdinhoud

101 jarige bewoner in Groenewoude

De heer Frederik Kielder werd 13 oktober 2018 101 jaar. Hij vierde dat 's middags met zijn schoondochter en kleinkinderen en trakteerde maandag in verzorgingshuis Groenewoude.

Zijn enige zoon is overleden. 's Morgens kwamen tijdens het kranten lezen bekenden op bezoek. Van de gemeente kreeg hij een tas met lekkernijen. Vorig jaar kreeg hij bezoek van de gemeente en een kaart van de koning en koningin. De burgemeester wilde ook komen, maar dat werd hem te druk. Kielder: ,,Ik weet niet of ik de oudste Woudenberger ben, maar wel de oudste van Groenewoude. De andere 100-jarigen zie ik niet meer."

Hij woont sinds 1999 in Groenewoude, eerst met wijlen zijn vrouw en nu alleen, en noemt dat een goede beslissing. Hij was elf jaar actief als voorzitter van de cliëntenraad van het zorgcentrum. Kielder is opgewekt en helder van geest. Hij was de oudste van zes kinderen. Zijn ouders scheidden en zijn moeder overleed jong. Hoewel zijn vader hertrouwde, waren er veel problemen. Kielder werd gelovig opgevoed en deed belijdenis in de Vredeskerk in Utrecht. Na zijn mulo-A ging hij naar de militaire opleiding in Middelburg en in Engeland en Schotland.

Hij werkte als administrateur bij de landmacht en de luchtmacht, onder andere bij de tankwerkplaats in Leusden. In 1949 werd hij beroepsmilitair en na enkele bevorderingen in 1953 kapitein. Door zijn werk moest hij vaak verhuizen. In Woudenberg woonde hij in de Prins Bernhardstraat en in een appartement in de Dorpsstraat. Hij moppert niet en vindt dat hij het goed heeft, maar mist zijn vrijheid en het zelf boodschappen doen. Zijn lijfspreuk is: ,,Het volmaakte is niet van deze wereld". Na valpartijen, waarna hij zelfs met de ambulance naar het UMC moest en de brandweer de deurklink die in zijn arm zat, moest verwijderen, mag hij niet meer zonder rollator en alarmeringsmedaillon op stap. Hij bezoekt de bijbelkring, maar het liefst leest hij zijn kranten of kijkt voetbal bij een medebewoner met een grote tv. Zo wil hij nog graag een tijdje doorgaan.


Bron, tekst en foto: De Woudenberger, 16-10-2018