img

Open Dag Charim trekt ruim 300 bezoekers

Ruim 300 enthousiaste bezoekers bezochten afgelopen zaterdag de Open Dag van Zorgroep Charim. Door het volgen van een route door locatie De Engelenburgh maakten jong en oud kennis met de ouderenzorg van nu.

Virtual Reality
In een van de huiskamers liepen bezoekers heen en weer met een grote bril en koptelefoon op. Door de Virtual Reality-bril veranderde de omgeving in een virtuele werkelijkheid. ‘Een hele aparte ervaring’ zei een jongen die de bril net afzette. ‘’Het is net echt! Ik heb nooit geweten dat mensen met dementie bijvoorbeeld een plas water als oneindig diep gat kunnen ervaren.’

Zorgrobot Zora
De bezoekers konden ook kennismaken met zorgrobot Zora. In een kringetje keken kinderen gespannen naar wat Zora allemaal kon doen. Ze danste en stelde vragen. ‘Boeee. Welk dier hoor je?’ ‘Een koe’ klonk het uit alle monden. Maar Zora verstond het blijkbaar niet helemaal en vroeg het nog een keer. ‘Een koee!’ riepen de kinderen luidkeels. Als dank voor het antwoord applaudisseerde de zorgrobot.

Voorproefje
In een andere ruimte liep een bezoeker met een ouderdomssimulatiepak. ‘Heel apart, ik voel dat m’n benen gewoon instabiel zijn.’ Bettina Bakker, verzorgende psychogeriatrie bij Charim, legde uit: ‘We zijn geneigd om in ons eigen tempo met ouderen om te gaan. Maar als je iets minder stabiel bent, zoals je voelt met het pak aan, dan is dat tempo veel te snel.’
Even verderop zat Wietske Ravenhorst (19) met speciale handschoenen aan. Met trillende handen probeerde ze al rinkelend een kopje koffie beet te houden. Deze zogeheten Hemiparese simulatie liet haar enigszins ervaren hoe het is om Parkinson te hebben. ‘Verschrikkelijk’, concludeerde ze.

Workshop Samen Dementievriendelijk
Op de bovenste verdieping van De Engelenburgh luisterden zo’n 25 mensen aandachtig naar het verhaal van Mieke Hendriksen. Als ambassadeur van Samen Dementievriendelijk gaf zij een workshop over goed omgaan met dementie.

Positieve reacties
Bezoekers reageren positief na hun bezoek aan De Engelenburgh: ‘Heel interessant! Ik heb nu een beter beeld van de ouderen(zorg) gekregen’.

Bekijk de aftermovie: